lørdag den 19. april 2014

Lirekassemanden

En ældre, men vaskeægte lirekassemand med sin lirekasse spreder så gemytlig stemning i stræderne på Bellahøj Kræmmermarked, hvor han byder godtfolk velkommen med smukke toner. Sådan noget finder jeg hyggeligt, for jeg er vokset op med lirekassemænd, som kom rundt i gårdene og spillede for os børn.  Når de kom, stod vores mor altid parat med mønter pakket ind, så vi kunne give drejeliren en skærv. 


En drejelire, også bare kendt som lire er et strengeinstrument med rødder i middelalderen. Instrumentet betjenes med et håndsving forbundet med et hjul, placeret delvist inde i klangkassen. En række strenge spændt ud henover hjulet (der smøres med harpiks som en violinbue), sættes i svingning når håndsvinget drejes med musikerens ene hånd. Med den anden hånd betjenes en række taster (ordnet som et klaviatur) kan spilleren afkorte strengen/strengenes mensur, for på den måde at ændre tone,

De første kilder på drejeliren kendes fra Spanien omkring år 1000, afbildet i udhuggede kirke- og klosterfriser. Drejeliren, der i denne tidligst kendte form kaldes et ”Organistrum”, optræder som et temmelig stort instrument betjent af to personer: én til at betjene håndsvinget og én til at betjene tangenterne.

Mille





Ingen kommentarer: