onsdag den 16. april 2014

Christian 4.s pragtdug

Med sine overdådige mønstre og kongens kronede monogram sammen med rigsvåbnet og provinsvåben er det med stor sandsynlighed, at dugen har hørt til Christian 4.s. egen husholdning.


Kongebordet - lidt royal har man da lov til at være i anledning af Dronningens fødselsdag. Hånddyppede laklys fra den lokale genbrug i den nedlagte bygning: House of Prince. "Kubus" Stage handmade by DJ Razzer på håndværkslinjen


Den oprindelige dug måler 407 x 217. Dugens centrale mønster, borddækningen, viser et senrennæssance bord med kuverter, hvor der både er anbragt kniv og gaffel, dertil med flere rækker af fade med tidens foretrukne retter som spækket kanin, påfugle, postej, karpe, stør og hummer. Desuden er der et udvalg af frugt og konfekt. 


Mellem fade og kuverter er der pyntet med blomster, nødder og frugt. Påfuglen er fremstillet som skueret, hvor fuglen efter tilberedning atter er iført fjerdragten.


Af særlig interesse er tilstedeværelsen af gaflen. Denne var på Christian 4.s. tid nyeste mode i Nordeuropa. På dugens langsider er der motiver med jagt-scene og søslag.Mille

Ingen kommentarer: