fredag den 17. februar 2012

Fastelavn - skikke før og nu

©  By Design Á la Camara
Hvordan fejredes fastelavn i gamle dage?
Helt op til ca. år 1900 var fastelavnen stort set en voksenfest, hvor de voksne skejede ud med udklædninger, fester og rigelige mængder alkohol. En af de mest sejlivede traditioner/skikke, var karle, som red fra gård til gård og fik en dram hvert sted, inden de mødtes ved for eksempel gadekæret, hvor hele landsbyen samledes for at se de unge mænd slå katten af tønden. Den skik udøves stadig enkelte steder i Danmark. 

Ellers ses traditionen i ædru tilstand videreført til bl.a. rideklubber, der slår katten af tønden, mens de sidder højt til hest. I dag er fastelavn i Danmark stort set en børnefest, dog findes der enkelte steder, der afholder karneval/maskerade for de voksne. Ellers laver man da selv en voksenfest


Hvad betyder fastelavn? 
Fastelavn kommer af det plattyske ord vastelavent, der betyder fasteaften. En hentydning til den 40 dages lange faste, som starter straks efter fastelavnstiden og varer lige indtil påske.

© Real Homes By Design Á la Camara


Hvornår er det fastelavn? 
Fastelavnssøndag falder altid syv uger før påskedag, hvilket betyder, at det er fastelavn et sted mellem 1. februar og 7. marts.   I år falder den  søndag d. 19. februar 2012.


Lige nu har jeg lidt travlt med de sidste forberedelser - skal helst have rykket på det meste i dag, så det hele er klar til søndag.


Mum and son in 2010 © Real Places By Design Á la Camara


Mille

10 kommentarer:

Annette sagde ...

Kan huske vi slog katten af tønden i skolegården, og kan også huske, at jeg var klædt ud som slange, og at jeg slog så hårdt til tønden, at det sved i fingrene...men jeg vandt aldrig...!
Knus og god weekend :-)

GitteBlinkilde sagde ...

Sikken en skøn nar :) I ønskes en dejlig fastelavnsfest og en hygge weekend. Gitte

Anonym sagde ...

Hvor er i søde.
Fastelavn er en skøn tradition.
Ha`en dejlig aften

Karlotte sagde ...

Hei Mille! Så koselig bilde du viser:-) I Norge tror jeg det er mest fastelavensris og fastelavensboller med krem som er tradisjon. Men det er sikkert noen andre skikker fra gammelt av! Tusen takk for alle fine kommentarer hos meg:-) Riktig god helg til deg og dine, klem fra Karlotte.

Design À la Camara sagde ...

@Annette: Cool - en slange - weee - genialt - en dragt din mor havde lavet? Vi vil se billeder. - Hehe, du ville vinde og blive dronning/kattekonge og gav den en på sinka dusen - tror vi alle mere eller mindre har prøvet det, når slaget kommer tilbage som rekylslag - det gør nas. Ved faktisk ikke om der er nogle gl. billeder i gemmerne af mig i mine mors kreationer - tjekker lige op på det.

@Gitte/Isa: Toplækker i homemade dress :-D Læbestiften startede som en stor klovnemund - fedtet stads, efterhånden som det bliver tværet ud - og DJ Razzer skulle ikke nyde noget - men hyggede sig trods alt - noget af udklædningen var røget på dette tidspkt. og males i ansigtet bliver han aldrig da han det prikker til hans allergi.

@Karlotte: Så vildt det du har gang i - bliver en flot boligreportage der snart troner frem - super tjekket. Jeg tror de fleste sætter deres eget præg på fastelavn med hævd i forskellige traditioner - tøndeslagning, godter, ris, kroning,kakao/juice,frugt kagespisning er et fast indslag her - både voksne og børn hygger sig.


God weekend til jer alle

Bettina Holst - om kunst, indretning, kreative ideer o.ma. sagde ...

Nårhhh hvor er I søde at se på :-) - har godt nok været udklædt som mange ting gennem tiden - både som barn og som voksen. Har bla. været fugleskræmsel og en tomat :-)

Design À la Camara sagde ...

@Bettina: De rene sukkerbasser :-D se,se, der er vist gået en gartner tabt i dig - Smækker lækker tomat, saftig og sprød og forhåbentlig var du ikke proppet til med kosteskafter - filmen kører kan lige se det for mig, har taget plads på første række. Går stærkt fra at det er din mor der er haute couture syersken bag. Har du stadig billeder? Hvis, så frem med dem

Sara sagde ...

Super fin lille infoartikel - og skønne billeder :)

Annette sagde ...

Det var mutti, som havde været i gang, fordi jeg ville have et kostume som INGEN andre havde... Æhhh, billeder??...det her var jo før fotografiapparatet blev opfundet ..:o))
Knus fra fru Page

Design À la Camara sagde ...

@Annette: SMUKT, du har været fremme i skoene allerede den gang - ...øhh, Hvilket århundrede er du fra? Altså kameraet var opfundet, om ikke andet så var der også smalfilm og lysbilleder :-D